вівторок, 6 лютого 2024 р.

ДЕНЬ БЕЗПЕЧНОГО ІНТЕРНЕТУ


 6 лютого  відзначається День безпечного Інтернету. Мета цього Дня полягає в тому, щоб поширити знання про безпечне та відповідальне використання цифрових технологій серед дітей та молоді. В рамках цього дня підготували для батьків наших вихованців корисну інформацію стосовно сучасних гаджетів та інтернету в житті дитини дошкільного віку.

Інтернет — дивовижний винахід людства, який, безсумнівно, змінив світ набагато більше, ніж ми можемо собі уявити. Це не добре і не погано, це нова реальність зі своїми плюсами та доволі небезпечними мінусами. Адже більшість людей досі не розуміють, що порушення базових правил цифрової безпеки може реально їм нашкодити.

Тому, до уваги батькам 8 правила безпечної роботи в Інтернеті:

  •   Насамперед під час використання всесвітньої мережі, потрібно вміти зберігати свою особисту інформацію в таємниці. Ніколи не розголошуйте свою домашню адресу, номер телефону, тощо.
  •   Не додавайте незнайомих людей у свої контакти.
  •   Користуйтеся надійними джерелами інформації.
  •   Ігноруйте листи з незрозумілим змістом. 
  •   Не завантажуйте файли із сумнівних сайтів: вони можуть містити шкідливі програми — віруси.
  •   Використовуйте надійні паролі. Для цього варто комбінувати букви, цифри та інші символи.
  •   Тримайте власні паролі в таємниці.
  •   Завжди поводьтеся у мережі так, як би ви хотіли, щоб поводилися з вами!

Кращий Інтернет починається із нас з вами – із малих але конкретних кроків, щоб зробити себе і світ навколо кращим і безпечнішим!

    Дошкільнята користовуються гаджетами та Інтернетом в основному в присутності  дорослих (так має бути): перегляд мультфільмів, ігри, відео, тік ток іт.д. Але іноді, це один із «рятівників» втомленої мами, так як в цей час дитина сидить тихесенько і мама може виконати свої справи. Тому мамі необхідно бути в курсі, що саме дивиться дитина і скільки. Перед тим, як дитина пірне в океан Інтернету, обов'язково з нею потрібно домовитися, скільки у неї є часу на «подорож» і контролювати цей час. Тривале перебування з гаджетом перевантажує нервову систему дошкільника і мозок, який ще продовжує формуватися. Діти дуже швидко звикають до сучасних іграшок і оточуюча реальність потихеньку перестає зацікавлювати малюка, якому краще стає уже у віртуальному світі. 

    Сучасні діти проводять значну частину свого життя з гаджетами в руці. На жаль, в Інтернеті, як і вреальному житті є багато небезпек, від яких хочеться їх захистити.

    Дитина, яка нерухомо сидить біля екрана, по-перше, не рухається, не відпрацьовує координацію свого тіла; по-друге, неприродне для неї напруження переходить у стан неприродного збудження. Після перегляду телепередачі діти деякий час не можуть займатись чимось конкретним. Психологи вважають, що дитина, сидячи перед екраном телевізора, комп’ютера, планшета чи телефона не має змоги діяти активно - тому після такого сидіння відбувається агресивний вибух накопиченої, невитраченої активності. Деякі діти схильні до депресії або навпаки - агресії, можуть бути у поганому настрої або нахабно та зухвало поводитися - настрій залежить від змісту переглянутої передачі. Тому завдання дорослого бути мега уважним до інтересів і вподобань своєї доньки чи сина.

Шановні батьки! 

Якщо вам чи вашій дитині щось загрожує в інтернеті: цькування в мережі, шахрайство, звертайтеся за безкоштовною консультацією на гарячу лінію Ла Страда за номером 0 800 500 225 або до Ювенальної поліції чи Кіберполіції за номером 0 800 505 170

ДИТИНА, ЯКА ОТРИМАЛА ВІЛЬНИЙ І НЕОБМЕЖЕНИЙ ДОСТУП ДО ГАДЖЕТА – ЦЕ ДИТИНА, ЯКУ БАТЬКИ «ЗАГУБИЛИ»


Немає коментарів:

Дописати коментар